Csopak

Csopak

Kikapcsolódás Csopakon

 

Csopak számtalan lehetőséget rejt magában. A túraútvonalakon keresztül, a borászaton át, egészen a csopaki strandig mindenki megtalálja a kedvére valót. Ha pedig felfedeztük az egész csopaki riviérát, érdemes szétnézni a környező településeken: Tihanyban vagy Balatonfüreden.

Engedd meg, hogy bemutassuk a környékbeli látnivalókat!

 

 

Csopak méltán híres olaszrizling borairól. Az Olaszrizling Tanösvény Csopakról indul, a Petőfi utcából és végigvezet egészen Paloznakig. A túra során a résztvevők megismerkedhetnek a szőlőkkel, a talajfajtákkal, illetve a szőlészet munkafolyamataival. 1,5 km kellemes séta a friss levegőn az északi part egyik legszebb táján. A Balaton és a borok szerelmeseinek igazi különlegesség lehet ez a túra, ugyanis végig csodás panorámával gyönyörködteti a szemet a táj. Egy-egy megállónál pedig érdemes lehet megkóstolni a helyi borok különlegességeit. 

További érdekességek a túraútvonalról: Olaszrizling Tanösvény

Csopak települését északról határoló Csákány-hegy régóta a kirándulók kedvenc célpontja. 1972-ben épült az eredeti kilátó, de sajnos ez az évek alatt használhatatlanná vált, így lebontásra került. A mostani kilátót 2015-ben építették. A kilátó tetején egyik oldalon a balatoni panorámában gyönyörködhetünk, míg másik oldalon a Bakony szépséges erdeit leshetjük meg. 

A középkori Szt. István király tiszteletére épült templomot 1880-as években elbontották, csak a tornya maradt meg, amit a templom elbontása után új tetővel láttak el. A torony azóta is áll, a lebontott rész pedig egy vasszerkezet szimbolizálja. Ha ott járunk érdemes megtekinteni a szemben lévő ma is működő vizímalmot és a hozzá tartoző apró múzeumot, amiben a molnárok régi munka eszközeit tekinthetjük meg. Egy falatnyi történelem Csopak központjában.

A strand közvetlen szomszédságában egy szabadidős park kapott helyet. A parkban találhatók szabadtéri fitneszgépek, azokhoz pontos leírás, több asztal és pad, ahol összegyűlhet a család akár egy étkezésre, de akár társasozni is. A kíváncsiaknak pedig egy Kneipp ösvény áll a rendelkezésükre. Különböző méretű kavicsos, köves, zúzottköves felületek mellett fenyőkéreg, fakorong burkolat, tőzeg, fenyőtoboz, meggymag, tégla és kiskockakő burkolatok színesítik az ösvényt. A taposó egyik szakaszán néhány fa akadály, egyensúlyozó gerendák, farönkök teszik próbára a látogatókat.

Magyarország egyik kiemelkedő minőségű, történelmi borvidéke. A Balaton víztükre megsokszorozva veri vissza a napsugarakat, ez kedvezően befolyásolja az éghajlatot, mediterrán mikroklímát teremt a tó környékén. A borvidéken alapvetően két borstílust szokás megkülönböztetni. A Balatonfüreden és környékén készített borok testesebbek, tüzesebbek, magasabb extrakt tartalommal és alkohollal, míg a csopaki borok tartózkodóbbak, kecsesebbek, finom illattal, zamatokkal.

Elsősorban fehér borszőlőfajtákat telepítettek, de némely pincészetek igazán ízletes vörösbort adó fajtákat is termelnek. A borvidék tradicionális, legnagyobb mennyiségben termelt fajtája a zöldes-fehér, rezedára emlékeztető illatú bort adó olaszrizling. A borvidék számos, kisebb és nagyobb pincészete várja pincelátogatásra, akár csodálatos balatoni kilátással és étkezéssel egybekötött kóstolásra az ide látogatókat.

Bővebb információ: Csopaki borvidék

Csopaktól mindössze 13 kilométerre fekszik az északi part egyik legjelentősebb városa Tihany. Érdemes ellátogatni a Tihanyi Bencés Apátsághoz egy kis történelemért, majd térjünk be rögtön a mellette lévő Rege Cukrászdába, ami hihetetlen panorámával várja az édesszájúakat. Persze, Tihanyból nem mehetünk haza, míg nem szereztünk be valamilyen levendulás különlegességet, legyen ez szappan, szörp vagy akár illatpárna. 

Csopak közvetlen szomszédságában helyezkedik el Balatonfüred. Ha pezsgésre vágyik az ember, akkor ez az ő balatoni városa! Rengeteg étterem, kávézó és szórakozóhely található közvetlenül a parton. Mivel a két települést kerékpárút köti össze, ezért bátran vágjunk neki a városnak biciklivel is. Ha pedig már elértük a Tagore-sétányt, mindenképp kóstoljuk meg a Levendula Kézműves Fagylaltozóban valamelyik különleges ízt, nem fogunk csalódni benne.