Magyarország egyik kiemelkedő minőségű, történelmi borvidéke. A Balaton víztükre megsokszorozva veri vissza a napsugarakat, ez kedvezően befolyásolja az éghajlatot, mediterrán mikroklímát teremt a tó környékén. A borvidéken alapvetően két borstílust szokás megkülönböztetni. A Balatonfüreden és környékén készített borok testesebbek, tüzesebbek, magasabb extrakt tartalommal és alkohollal, míg a csopaki borok tartózkodóbbak, kecsesebbek, finom illattal, zamatokkal.
Elsősorban fehér borszőlőfajtákat telepítettek, de némely pincészetek igazán ízletes vörösbort adó fajtákat is termelnek. A borvidék tradicionális, legnagyobb mennyiségben termelt fajtája a zöldes-fehér, rezedára emlékeztető illatú bort adó olaszrizling. A borvidék számos, kisebb és nagyobb pincészete várja pincelátogatásra, akár csodálatos balatoni kilátással és étkezéssel egybekötött kóstolásra az ide látogatókat.
Bővebb információ:
Csopaki borvidék